Nasza siedziba mieści się w pięknej Dolinie Noteci. To malownicza okolica bogata w łąki i tereny zielone. Czyste powietrze i kojące barwy tutejszej przyrody potrafią wprowadzić w zachwyt. Jest to jeden z najbardziej naturalnych regionów w Polsce.

Nasza siedziba mieści się w pięknej Dolinie Noteci. To malownicza okolica bogata w łąki i tereny zielone. Czyste powietrze i kojące barwy tutejszej przyrody potrafią wprowadzić w zachwyt. Jest to jeden z najbardziej naturalnych regionów w Polsce.
Dzięki temu najważniejszy ze składników naszych produktów – mleko – jest zawsze najwyższej jakości. Bardzo dbamy o jego pochodzenie. Dlatego od wielu lat współpracujemy jedynie ze sprawdzonymi dostawcami. Wspieramy się wzajemnie, a wprowadzony przez nich system karmienia krów paszami bez GMO pozwala nam tworzyć jeszcze bardziej naturalne produkty!
Tradycje mleczarskie w powiecie Czarnkowskim sięgają 1874 roku. Właśnie wtedy powstała pierwsza Polska spółdzielnia w regionie. Przez lata działalności Spółdzielnia Mleczarska w Czarnkowie przechodziła wiele zakrętów. Od drugiej połowy lat trzydziestych XX wieku aż do zakończenia II wojny światowej firma otarła się o upadłość. W końcu 6 grudnia 1945 roku działalność Mleczarni Spółdzielczej została reaktywowana. Po wojnie firma została upaństwowiona i funkcjonowała pod nazwą Państwowe Przetwórstwo Mleka.
Następne lata oznaczały kolejne zmiany i przekształcenia. Na początku lat siedemdziesiątych nazwę zmieniono na Spółdzielnia Mleczarska w Czarnkowie. W tamtym czasie rozpoczęła się także produkcja mleka i śmietany w butelkach oraz twarogu. Rok 1975 to ponowna zmiana nazwy na Zakład Mleczarski w Czarnkowie. Utrzymała się ona do 1980 roku. To wtedy firma otrzymała nazwę Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Czarnkowie. Cztery lata później nastąpił ważny etap – otwarcie sklepu nabiałowego na Osiedlu Parkowym.
Prawdziwy wyścig w rozwoju rozpoczął się w latach dziewięćdziesiątych. Powstała nowa aparatownia, nowe magazyny chłodnicze a także zostały zakupione pierwsze maszyny do produkcji twarożków homogenizowanych. Taki postęp szybko zaprocentował. W 1994 Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Czarnkowie otrzymała prestiżowe wyróżnienie gospodarcze HIT w zakresie produkcji twarożków!
Kolejne lata przyniosły ze sobą znaczący wzrost skupu mleka. Doprowadziło to do konieczności dalszej modernizacji i rozbudowy firmy. Inwestycje w nowe metody produkcyjne mające na celu zachowanie jak najwyższej jakości i naturalności przyniosły korzyści. Dzięki zmianom firma stała się jedną z czołowych polskich mleczarni! Taki stan utrzymuje się do dzisiaj. Niezmiennie staramy się unowocześniać nasze produkty, jednocześnie dbając, aby były jak najbardziej naturalne.